You are currently viewing Pohjoisen nuorisotyön kompassi
Pohjoisen nuoristyön kompassi

Pohjoisen nuorisotyön kompassi

  • Artikkeli julkaistu:25 huhtikuun, 2025

Lapin 16 kunnan nuoret valitsivat teemoja lappilaisen nuoristyön kehittämiseen LappiNYT 2.0 -hankkeessa. Jotta teemoja olisi helpompi käsitellä ja hyödyntää nuorisotyössä, haluttiin, että ne linkittyisivät toisiinsa ja ns. ”mahtuisivat yhteen kuvaan”. Muodostui kompassi, joka kokoaa laajalta Lapin alueelta eri ilmansuuntien nuorten ajatukset yhteen kuvaan. 

Kompassia voi käyttää työkaluna arjessa palveluiden tarkasteluun ja kehittämiskohteiden löytymiseen. 

Kompassissa pääilmansuuntia ovat:  

  • saavutettavuus / tekeminen,  
  • vointi ja kunto / oleminen,  
  • oppiminen / uuden omaksuminen ja  
  • ympäristö / kokeminen. 
Miten varmistamme jokaiselle nuorelle mielekästä tekemistä? 

Saavutettavuus-teema käsittelee etäisyyksiä ja kulkemista sekä harrastuksia ja mielekästä tekemistä. Nuoret kokivat itsensä kulkijoiksi. Liikkuminen paikasta toiseen – pitkienkin matkojen päähän – kuuluu monen nuoren jokaiseen päivään. Teemoja ovat harrastukset, etäisyydet, kulkeminen, mielekäs tekeminen, aika, tapahtumat, kustannukset, läheiset ja osallistuminen.

Miten tarjoamme nuorille mahdollisuuksia pysähtymiseen? 

Ympäristö-teema käsittelee nuoren elinympäristöä luonnon ja levon kautta. Teemassa näkyy kahtiajakoisuus. Vaikka luonnon ja levon tärkeys tunnistetaan, haastavat sitä mobiililaitteet, hektinen arjen rytmi ja joskus myös puuttuva esimerkki. Ympäristö, myös digitaalinen, koetaan tunteiden kautta. Teemoja ovat rauhoittuminen, siisteys, lepääminen, ympäristötietous, omat voimavarat, luonto, mobiililaitteet, digitaalinen ympäristö, sosiaalinen media, polarisoituminen, virkistyminen ja vastuullisuuus.

Miten otamme nuoret mukaan heitä koskeviin päätöksiin? 

Oppiminen-teema käsittelee nuorelle merkityksellistä ja tulevaisuuteen vahvasti vaikuttavaa osa-aluetta eli koulutusta, koulussa vietettyä aikaa ja siihen liittyviä valintoja. Viestinnällisesti nuoret on helppo saada kiinni koulusta. Teemoja ovat tiedot ja taidot, yhteistyö, nuorisolähtöisyys, asenteet, osallisuus, koulu, kannustus, valinnanvapaus, ajankäyttö. luovat tavat, ajankohtaisuus ja rentous. 

Miten huolehdimme nuorten jaksamisesta? 

Vointi ja kunto -teema sisältää monipuolisesti hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä asioita – näissä eteen tulevat haasteet näkyvät ja tuntuvat nuoren arjessa. Nuoret kokivat olevansa torkuttajia. Välillä heitä torkutetaan ja välillä he itse valitsevat torkuttaa, koska ei huvita tai jaksa. Teemoja ovat yksinäisyys, kehonkuva, epävarmuus, odottaminen, mielenterveys, jaksaminen, resilienssi, ennaltaehkäisy, itsetunto, läsnäolo, päivärytmi ja turvallisuus.

Kompassin käyttöohjeet 

Kompassia voi käyttää ainakin kolmella tavalla: 

  1. Tarkastele valitsemaasi palvelua yhden pääilmansuunnan avulla. Pohdi esimerkiksi, miten saavutettavuus ja sen alle kuuluvat sanat sekä ilmiöt on otettu huomioon nuoren näkökulmasta. 
  2. Valitse yksi nuoren näkökulma, josta tarkastelet koko kunnan palvelukokonaisuutta. Pohdi esimerkiksi, miten koko kunnan alueen palvelut vastaavat torkuttajien (vointi ja kunto) tarpeisiin ja toiveisiin.  
  3. Kompassissa voi nähdä myös väli-ilmasuunnat. Hyödynnä kahden ilmansuunnan yhdistelmää ja pohdi, missä palveluissa tai toiminnoissa nuorten kanssa nämä asiat tulevat esille ja miten. 

Sopivissa teemoissa voit ottaa nuoret mukaan tarkasteluun, kehityskohteiden bongaamiseen ja kokeilujen ideointiin. Nuorten kanssa voi myös pohtia pelisääntöjä eri teemakokonaisuuksiin. 

Lataa kompassi käyttöösi tästä (pdf).

LappiNYT2.0 – Ennakoinnilla ja tiedolla johtamisella kohti tulevaisuutta hankkeen tavoitteena on luoda edellytyksiä tarkoituksenmukaiselle, vaikuttavalle ja laadukkaalle kunnalliselle nuorisotyölle nyt ja tulevaisuudessa.

Hankkeessa ovat mukana 16 Lapin kuntaa: Enontekiö, Kemi, Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Pello, Ranua, Savukoski, Simo, Sodankylä, Tervola, Tornio, Ylitornio ja Salla.