Hankkeet

Menestyksekkäitä kehitys- ja koulutushankkeitamme

Peräpohjolan Opisto on mukana useissa mielenkiintoisissa kehitys- ja koulutushankkeissa. Hankkeiden tavoitteina on monipuolinen kehitystyö niin oman organisaatiomme, opiskelijoidemme kuin sidosryhmiemmekin näkökulmasta. Tutustu hankkeisiin; mikäli haluaisit kysyä lisätietoja hankkeiden yksityiskohdista, ota meihin yhteyttä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö

OKM:n rahoittamat ja OPH:n avustamat hankkeet

Toteutusaika: 1.12.2022-30.4.2025

Rahoittaja: Opetushallitus

Hankkeen tavoite:
Hankkeessa tehdyt toimenpiteet edistävät Peräpohjolan Opiston toimintakulttuurin muutosta kohti yhdenvertaisempaa ja tasa-arvoisempaa oppilaitosta. Hankkeen kautta tavoitteena on parantaa entisestään opiskelijoiden kokemusta siitä, että Peräpohjolan Opistoon ovat tervetulleita kaikki opiskelijat riippumatta heidän taustastaan. Hankkeen toimenpiteiden kautta varmistetaan myös, että henkilöstöllä on ajantasainen osaaminen moninaisuuden kohtaamiseen. Lisäksi hankkeessa tehdyt toimenpiteet edistävät tulevaisuuden kasvatus- ja ohjausalan ammattilaisten tasa-arvoisuuteen ja yhdenvertaisuuteen liittyvän osaamisen kehittymistä ja antaa työkaluja moninaisuuden kohtaamiseen.

Hanketta toteuttavat: Hankkeeseen osallistuu 15 kansanopistoa ympäri Suomen. Hanketta hallinnoi Suomen Kansanopistoyhdistys.

Yhteyshenkilö: Ari Muotka

Toteutusaika: 2.1.2024-30.6.2025

Rahoittaja: Opetushallitus

Hankkeen tavoite: Ammatillista koulutusta järjestävät kansanopistot laativat yhtenäiset prosessit ja toimintamallit oppimisen tuen systemaattiseen suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin kansanopistokontekstissa. Painopisteenä ovat henkilökohtaistaminen, työpaikalla järjestettävän
koulutuksen aikainen ohjaus ja tuki sekä henkilöstön osaamisen vahvistaminen. Oppimisen tuen järjestämisessä huomioidaan asuntolatoiminta ja moniammatillinen yhteistyö. Opiskelijat huomioidaan oman hyvinvoinnin ja tuen tarpeiden asiantuntijoina. Tavoite on luoda erikokoisten ja erilaisella omistuspohjalla toimivien kansanopistojen hyödynnettävissä olevia oppimisen tuen prosesseja ja malleja. Hankkeessa seurataan hallitusohjelman mukaista oppimisen tuen kehittämistä ja huomioidaan tulevat muutokset. Tuloksia ja tuotoksia esitellään kansanopistojen yhteisissä tilaisuuksissa ja alueellisissa verkostoissa.

Hanketta toteuttavat: Hanketta hallinnoi Etelä-Pohjanmaan Opisto. Lisäksi mukana on Kanneljärven opisto, Haapaveden Opisto, Peräpohjolan Opisto, Kiteen Evankelinen Kansanopisto ja Rovala-Opisto.

Yhteyshenkilöt: Eeva Liisanantti, Jussi Huusko, Henna Mikkola ja Pirita Hihnala

Toteutusaika: 1.8.2024-31.7.2025

Rahoittaja: Opetus- ja kulttuuriministeriö

Hankkeen tavoite: Hankkeessa kehitetään kokonaisvaltainen malli ehkäisevästä yhteisöllisestä opiskeluhuollosta pohjaten laajaan vahvuusnäkemykseen. Henkilökuntaa koulutetaan vahvuuslähtöiseen opetukseen ja ohjaukseen huomioiden yhteisöllisen opiskeluhuollon “koko koulu tukee ja ohjaa” -periaatteen. Näin luodaan opiskelijoille opiskeluarkeen oppilaitoksen toimintakulttuurista nouseva vahvuusperustainen tuki, jolla voidaan tutkimusten mukaan vaikuttaa hyvinvointiin, oppimiseen ja opintoihin sitoutumiseen.

Hanketta toteuttaa: Peräpohjolan Opisto yhteistyössä Rovalan Setlementti ry:n kanssa.

Yhteyshenkilö: Emma-Lotta Heikinmatti

Opetus- ja kulttuuriministeriö

 – Ledning av strategisk och pedagogisk verksamhet

Toteutusaika: 1.12.2024-31.5.2027 

Rahoittaja: Opetus- ja kulttuuriministeriö (strategiarahoitus)

Hankkeen tavoite: Hankkeessa kehitetään eteenpäin ammatillisen koulutuksen strategisen ja pedagogisen johtamisen toimintamallia, joka on edellisessä hankkeessa luotu. Hankkeen tavoitteena on kehittää ammatillisen koulutuksen johtamista ammatillisen koulutuksen toiminnan vaikuttavuuden, tuloksellisuuden ja laadun vahvistamiseksi. Keskeisenä toimenpiteenä on kohtaantohaasteen parantaminen ennakointimenetelmiä käyttämällä, sekä hyödyntämällä erilaisia tietopalveluvarantoja laajemmin ja vahvistamalla niissä olevan tiedon tasalaatuisuutta. 

Hanketta toteuttaa: Hankkeeseen osallistuu Peräpohjolan Opiston lisäksi 90 ammatillisen koulutuksen järjestäjää. Verkostoa koordinoi Turun kaupunki.

Yhteyshenkilö: Riikka Fisk

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Toteutusaika: 1.12.2024-31.5.2027

Rahoittaja: Opetus- ja kulttuuriministeriö (strategiarahoitus)

Hankkeen tavoitteena: on aikaisempien ammatillisen koulutuksen digitalisaatiohankkeiden tuotoksien jatkokehittäminen ja jalkauttaminen koko ammatillisen koulutuksen kentälle. Lisäksi hankkeessa voidaan kehittää digitalisaatiokyvykkyyksiä uusien tunnistettujen tarpeiden pohjalta.

Hanketta toteuttaa: 99 ammatillisen koulutuksen järjestää. Verkotoa koordinoi Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia.

Yhteyshenkilö: Riikka Fisk

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Toteutusaika: 1.12.2024-31.5.2027

Rahoittaja: Opetus- ja kulttuuriministeriö (strategiarahoitus)

Hankkeen tavoite: VIERKO 2 on ammatillisen koulutuksen järjestäjien kehittäjäverkosto. Sen tavoitteena on vieraskielisen ja kielitietoisen koulutuksen ja ohjauksen kehittäminen ja S2-kielten opiskelumahdollisuuksien parantaminen. Lisätietoa hankkeesta (keuda.fi).

Hanketta toteuttaa: Hankkeeseen osallistuu Peräpohjolan Opiston lisäksi 70 organisaatiota. Kokonaisuutta koordinoi Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda. 

Yhteyshenkilö: Henna Mikkola ja Pirita Hihnala

Opetus- ja kulttuuriministeriö

Muita hankkeita

Toteutusaika: 1.1.-31.12.2025. Hanke on jatkoa 2023-2024 toimineelle saman nimiselle hankkeelle.

Rahoittaja: Lapin aluehallintovirasto, opetus- ja kulttuuritoimi

Hankkeen tavoitteet

LappiNYT2.0 – Ennakoinnilla ja tiedolla johtamisella kohti tulevaisuutta hankkeen tavoitteena on luoda edellytyksiä tarkoituksenmukaiselle, vaikuttavalle ja laadukkaalle kunnalliselle nuorisotyölle nyt ja tulevaisuudessa.

Hankkeessa vastataan edellä mainittuihin teemoihin kolmen tavoitteen kautta, joita ovat:

  • Tavoite 1: Lappilaisen nuorisotyön laadun ja näkyvyyden parantaminen,
  • Tavoite 2: Lappilaisen nuorisotyön aktiivinen kehittäminen yhteistyössä nuorten kanssa
  • Tavoite 3: Työhyvinvointi ja osaamisen kehittäminen.

Hanketta toteuttaa: Hankkeessa ovat mukana seuraavat 16 Lapin kuntaa: Enontekiö, Kemi, Keminmaa, Kittilä, Kolari, Muonio, Pelkosenniemi, Pello, Ranua, Savukoski, Simo, Sodankylä, Tervola, Tornio, Ylitornio ja Salla.

Yhteyshenkilö: Riikka Fisk