You are currently viewing Huoneentaulu ikäihmisen omista voimavaroista

Huoneentaulu ikäihmisen omista voimavaroista

  • Artikkeli julkaistu:31 joulukuun, 2023

Olemme kehittäneet Läsnäoleva kohtaaminen -hankkeessa kolmiosaisen ”Minut voimavarat” -huoneentaulun, joka on suunniteltu asetettavaksi ikäihmisen huoneeseen. Toivomme, että huoneentaulun kautta ikäihmiselle merkitykselliset asiat on helpompi huomioida päivittäisissä kohtaamisissa.  

Huoneentaulu täytetään yhteistyössä ikäihmisen ja hänen läheistensä kanssa, eikä sitä tarvitse täyttää kerralla valmiiksi. Huoneentaulua voi täydentää tarpeen mukaan, ja osa tilasta on jätetty tarkoituksella tyhjäksi. Tämä antaa mahdollisuuden luoda huoneentaulusta henkilökohtainen ja omannäköinen, joka korostaa juuri niitä asioita, jotka ovat tärkeitä ikäihmiselle. 

 

Lähtökohtana meillä on sosiokulttuurinen ohjaaminen ja innostaminen. Sosiaalisuuden ja kulttuurisuuden tulisi olla mukana kaikessa, mitä hoivatyössä tehdään. Se ei toisin sanoen ole erillistä viriketoimintaa.   

Ihmisen voimavarat kumpuavat hänen omista mieltymyksistään ja tarpeistaan. Toimintakykyä ylläpitävässä toiminnassa kuten kaikessa hoivatyössä pitäisi lähteä liikkeelle ikäihmisistä yksilöinä omina voimavaroineen, eikä niinkään ikäihmisiin liittyvien yleistysten varjostamana. Tärkeitä kysymyksiä ovat esimerkiksi, mitkä asiat ovat sinulle merkityksellisiä? Mistä sinä pidät tai et pidä?

Voit ladata huoneentaulun tästä itsellesi käyttöön:

Minun voimavarat -huoneentaulu ladattavaksi (pdf)

Läsnäoleva kohtaaminen – Yhteisöasumisesta vetovoimaa yrittäjyyteen on Euroopan sosiaalirahaston osarahoittaman hanke. Päähankkeen toteuttaja on Ammatiopisto Lappia ja osahankkeen toteuttaja on Peräpohjolan Opisto.