You are currently viewing Aipe-opiskelijat laskivat lounaan hiilijalanjäljen
Opiskelija harjoittelee vaa'an käyttöä

Aipe-opiskelijat laskivat lounaan hiilijalanjäljen

  • Artikkeli julkaistu:25 maaliskuun, 2022

Aikuisten perusopetuksen opiskelijat tutustuivat hiilijalanjälkeen osana terveystiedon opintoja. He laskivat viikon ajan oman lounasateriansa hiilijalanjäljen ja merkitsivät sen yhteiseen taulukkoon.

Usein ympäristöystävällinen lautasmalli on myös terveellinen. Lautasmallissa proteiinin eli esimerkiksi lihan tai kalanmäärä tulisi olla neljäsosa. Eikä se haittaa vaikka proteiini tulisi kasvisproteiinista, kuten nyhtökaurasta.

Suomalaiset syövät monien tutkimusten mukaan liikaa lihaa. Väheä-hankkeessakin tavoitteena on vähähiiliset ruokalistat ja yksi tapa vähentää hiilijalanjälkeä on lisätä kasviksia reseptiin.

Opiskelijoilta haastateltiin viikon jälkeen hiilijalanjäljestä. Yksi kysymys oli, vaikuttaako hiilijalanjälki jatkossa ruokailuvalintoihin. – Riippuu nälästä, vastasivat opiskelijat nauraen. Tosiasiassa aikuisten perusopiskelijoista moni valitsee jo kasvisvaihtoehdon. Suurin osa aikuisten perusopetuksen opiskelijoista tulee maista, joissa on laaja valikoima hedelmiä ja kasviksia. He ovat jo tottuneet syömään kasvispainotteisemmin. Liharuoka ei ole niin itsestäänselvyys niin kuin monelle suomalaiselle.