You are currently viewing Alkukartoituksen tulokset

Alkukartoituksen tulokset

  • Artikkeli julkaistu:17 syyskuun, 2020

Peräpohjolan Opisto ja Lapin ammattikorkeakoulu toteuttivat yhteistyössä Väheä-hankkeen alkukartoituksen.

Hankesuunnitelman mukaisesti alkukartoituksen tavoitteena oli todentaa Peräpohjolan Opiston ravintola Hanna Å:n lähtötilanne vähähiilisyyden näkökulmasta. Alkukartoituksessa kerättiin tiedot mm. käytössä olevista raaka-aineista ja niiden määristä ja alkuperistä sekä nykyisin käytössä olevasta reseptiikasta ja ruokahävikin määrästä. Lisäksi kartoitettiin nykyisten tavarantoimitusten ja jätteiden kuljetusjärjestelyt.

Ruoka-annosten hiilijalanjäljet on laskettu Finelin elintarvikkeiden koostumustietokannan (versio 19, 2019, www.fineli.fi) arvoilla. Arvot on kerätty ravintolan käyttämästä Jamix-järjestelmästä.

Ruoka-annosten hiilijalanjäljen pienentämisen keinoja ovat kasvis- ja lähiruoan suosiminen ja kotimaisen luonnonkalan, juuresten, perunan ja kasviproteiinien käyttäminen.

Tavara- ja raaka-ainetoimitusten hiilijalanjälkeä puolestaan voidaan pienentää lähellä tuotetuilla, valmistetuilla ja pakatuilla ruoilla, suorilla ja lyhyillä jakelureiteillä, päästöttömillä polttoaineilla toimivilla jakeluautoilla ja kierrätettävillä kuljetuslaatikoilla.

Ja näihin teemoihin ravintolamme kiinnittääkin nyt runsaasti huomiota! Ennen hankkeen päättymistä toteutetaan myös loppukartoitus.

Alkukartoituksesta tuotettuun selvitykseen pääset tutustumaan kokonaisuudessaan tästä linkistä.