You are currently viewing Astiavalinnoilla voi vähentää ruokahävikkiä ruoanvalmistuksen ja tarjoilun eri vaiheessa
Ravintola Hanna Å:n uusi tarjoiluastiasto.

Astiavalinnoilla voi vähentää ruokahävikkiä ruoanvalmistuksen ja tarjoilun eri vaiheessa

  • Artikkeli julkaistu:7 kesäkuun, 2022

VÄHEÄ-hankkeen alkuvaiheessa keräsimme tietoa ruokahävikistä punnitsemalla keittiövaa’alla biojätteen määrän ja tarkastelimme astiaston vaikutusta ruokahävikkiin. Huomasimme, että oikeankokoisilla tarjoiluastioilla on merkitystä ruokailijan annoskokoon. Pienemmästä tarjoiluastiasta ruokailija ottaa vähemmän. Ottimien ja kauhan koolla on myös merkitystä. Tutkimusten mukaan ruokailija ottaa lautaselle ruokaa ottimilla kolme kertaa.

Oikeamateriaalisilla tarjoiluastioilla ruokahävikkiä syntyy myös vähemmän, koska ruoka pysyy kuumana ja biojätettä ei juuri synny. Ravintolaan hankimme esimerkiksi valurautakattilat, jotka pitävät ruoan läpimänä hyvin. Tarjoiluastioiden päälle olemme myös laittaneet  peittävät kannet, jotka estävät ruoan jäähtymisen ja kuivumisen.

Tarjoiluhävikkiä voi torjua myös pyöreäreunaisilla ja pienemmillä tarjoiluastioilla. Pyöreä vetää vähemmän ja ruoka on siinä näyttävämmän ja houkuttelevamman näköistä kuin suuren neliskanttisen tai suorakaiteen muotoisen astian reunoilla.