Ruoasta tulee hävikkiruokaa vain, kun siitä tekee sellaista!
Ruokahävikillä tarkoitetaan alun perin syömäkelpoista ruokaa, joka on jostain syystä kuitenkin päätynyt jätteeksi. Kotitalouksissa roskiin päätyy yli 100 miljoonaa kiloa ruokaa. Jokainen suomalainen heittää siis vuodessa noin 20–25 kiloa alun perin syömäkelpoista ruokaa hukkaan. (Luke 2021.)
Ruokahävikin määrä on keskeinen ruoan hiilijalanjälkeen vaikuttava tekijä. Hävikin syntyminen lisää ruoan jo valmiiksi suuria ympäristövaikutuksia. Turhaan tuotettu ruoka kuormittaa sekä taloutta että ympäristöä.
Pyrimme Hanna Å:ssa siihen, että tämän päivän hävikki on huomisen herkkua. Käytämme esimerkiksi aamupalalta jääneen puuron sämpylöihin. Pastan tai riisin tähteet voi puolestaan sekoittaa salaattiin.
Hyödynnä sinäkin hävikkiruoka! Tässä kolme keittiöpäällikkö Tonin reseptiä maukkaaseen salaattiin.
Kana-riisisalaatti 4hlö
- 160g keitettyä riisiä
- 160g kypsennettyä kanaa
- 1/4 kurkkua
- 1/2 paprikaa
- 80g salaattia
- 1,5 rkl sitruunamehua
- 3 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl suolaa
- Ripaus mustapippuria
- 1 dl Persilja
Tonnikala-pastasalaatti 4hlö
- 100g kypsää pastaa
- 100g tonnikalaa
- 20g hernettä
- 40g maissia
- 1/2 paprikaa
- 1/3 kurkku
- 1 dl kermaviiliä
- ripaus suolaa ja pippuria
- 0,5 dl tilliä
Tonnikala-riisisalaatti 4hlö
- 150g riisiä
- 120g tonnikalaa
- 1 kpl paprikaa
- 40g maissia
- 1dl ranskalaista salaatinkastiketta