You are currently viewing VÄHEÄ-hankkeen loppuseminaari
Keittiöpäällikkö Toni Huhtamella esittelee osallistujille uutta lounaslinjastoa.

VÄHEÄ-hankkeen loppuseminaari

  • Artikkeli julkaistu:10 kesäkuun, 2022
VÄHEÄ-hankkeen loppuseminaari järjestettiin 8.6.2022 Joentalolla.
 
Kantavia teemoja seminaarissa olivat ruokahävikki sekä lähiruo’an vaikutus hiilijalanjälkeen. Kiitos osallistujille mielenkiintoisesta ja vuorovaikutteisesta loppuseminaarista. Erityiskiitokset menevät seminaarin vieraileville esiintyjille. Meille oli kertomassa yrityksen hiilijalanjäljestä paikalliset toimijat Jouni Hast (Kalaliike Hast) ja Anne Närhilä (Veljekset Rönkä). Lisäksi Anssi Kaikkonen (Metos) kertoi ammattikeittiön hiilijalanjäljestä.
 
Hankkeen asiantuntija Tero Laukkanen hurmasi osallistujat alkukesän villiyrttipestolla ja koivunlehtijuomalla. Alla on reseptit. Tero haluaa kuitenkin muistuttaa, että käytä vain ja ainostaan 100 % varmuudella oikeaksi tunnistettua kasveja.
 
Villiyrttipesto

kuusenkerkkää
voikukkaa
vuohenputkea
pinjansiemeniä (tai auringonkukansiemeniä)
Västerbotten juustoa 
ruokaöljyä
hunajaa
suolaa
 
Valmista pestokastike hienontamalla ainekset tasaiseksi tahnaksi tehosekoittimessa. Lisää öljyä pikku hiljaa joukkoon. Maista kastiketta ja lisää suolaa oman maun mukaan.
 
Koivunlehtijuoma

n.7 l koivunlehtiä
5 l vettä
45 g sitruunahappoa
400-600 g sokeria (oman maun mukaan)

Kaada kiehuva vesi lehtien päälle, lisää sitruunahappo ja jätä juoma hyvin kelmulla peitettynä yön yli huoneenlämpöön. Siivilöi seuraavana päivänä useaan kertaan, lisää sokeri ja kiehauta.  Säilytä viileässä ja nauti kylmänä. Jos tarjoat jäiden kanssa, niin voit lisätä ohjeeseen halutessasi sokeria. Kokeile vaikka kuohuviinin kanssa sekoitettuna.