Osaamisella työhyvinvointia
Toteutusaika: 1.8.2024-31.12.2026
Rahoittava viranomainen: Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
Hanketta toteuttaa: Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia (päätoteuttaja), Lapin yliopisto, Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDU sekä Peräpohjolan Opisto
Yhteyshenkilöt: Piia Ailinpieti ja Saara Tarkka
Hankkeen tavoite
Ammatillisen koulutuksen opetus- ja ohjaushenkilöstön työ koostuu opetuksesta, ohjaamisesta, työelämän kanssa tehtävästä yhteistyöstä, kehittämistyöstä, verkostoyhteistyöstä sekä yhteistyöstä muiden opettajien kanssa. Digitaalisuuden lisääntyminen näkyy kaikissa työn osa-alueissa. Opetusta ja ohjausta toteutetaan lähitapaamisin, verkkoympäristössä ja mobiilisti. Yksilöllisten opintopolkujen mahdollistaminen on muuttanut opiskelijaryhmät hyvin moninaisiksi ja ryhmissä on erilaista opetusta ja ohjausta tarvitsevia opiskelijoita.
Opetus- ja ohjaushenkilöstö on mukana myös työpaikkojen työntekijöiden osaamisen kehittämisessä. Arkeen kuuluu paljon dokumentointia ja raportointia eri järjestelmiin. Lisäksi opetus- ja ohjaushenkilöstön tulee osata käyttää alan järjestelmiä tai laitteistoja ammatin opetuksessa. Arki on täynnä digihaasteita, jotka vaikuttavat työhyvinvointiin. Opetus- ja ohjaushenkilöstö tarvitsee tukea ja koulutusta digivälineiden ja -järjestelmien käyttöön sekä oman työn ja työpäivän suunnitteluun. Oppilaitoksissa tarvitaan hyvinvointia edistävää toimintakulttuurin muutosta, jossa osaamista viedään yhteisöllisesti eteenpäin.
Hankkeen tavoitteena on:
- Tukea opetus- ja ohjaushenkilöstön työhyvinvointia vertaiskehittämällä
- Tukea oppilaitosten yhteisöllisyyttä digiajassa
- Vastata jatkuvan ammatillisen digiosaamisen kehittymisen tarpeeseen
Hankkeessa kehitetään ratkaisuja tukemaan opetus- ja ohjaushenkilöstön työhyvinvointia. Tavoitteena on tunnistaa yhdessä oman työn kuormitustekijöitä ja organisoida työtä uudelleen erilaisia työkaluja hyödyntäen. Hankkeessa tuetaan oppilaitosten yhteisöllisyyttä digiajassa lisäämällä jaettua asiantuntijuutta ja yhteisöllisyyttä työyhteisössä ja opetuksessa. Hankkeessa kokeillaan erilaisia digityökaluja ja -välineitä yhteisöllisyyden ja ryhmäytymisen kehittämiseen opetuksessa ja työyhteisössä.
Hankkeessa lisätään opetus- ja ohjaushenkilöstön osaamista toteuttamalla koulutussuunnitelmiin perustuva koulutuskokonaisuus. Hankkeessa lisätään opetus- ja ohjaushenkilöstön oman työn arvostusta ja osaamista digitaalisten alustojen ja välineiden ja digitaalisten opetusmateriaalien käytössä opetuksessa. Hankkeen keskiössä on vertaistuki ja yhteiskehittäminen.
Hanke vahvistaa oppilaitosten uudistumista, uutta toimintakulttuuria, kilpailukykyä ja uudenlaisia koulutuksen ratkaisuja vahvistamalla osaamista mm. tekoälyn hyödyntämisestä ja huomioiden ennakoivan osaamisen kehittämisen.
Osaamisella työhyvinvointia -hanke kohentaa työssäjaksamista ja yhteisöllisyyttä digiosaamista kehittämällä
Oppilaitosten opetus- ja ohjaushenkilöstö kohtaa arjessaan lukuisia digitaalisia haasteita, ja uutta opittavaa ja työhön omaksuttavaa tulee vastaan jatkuvasti. Elokuun alussa käynnistynyt Osaamisella työhyvinvointia -hanke keskittyy