Kuluvan vuoden alussa käynnistynyt Monimuotoinen lappilainen työelämä -hanke on jo yhdeksän kuukauden ajan etsinyt vastauksia maahanmuuttajien työllistymisen haasteisiin Lapissa.
Yhä useamman lappilaisen yrityksen kasvun esteenä on osaavan työvoiman saatavuus, ja samaan aikaan vieraskielisten ihmisten työllisyysaste Lapissa on matalalla tasolla. Avainasemassa on työnhakijoiden suomen kielen taito.
Peräpohjolan Opistolla järjestetään hankkeen puitteissa lukuvuonna 2024–2025 yhteensä kolme kielituettua koulutusta, joilla pyritään parantamaan maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden mahdollisuutta päästä paremmin kiinni työelämään tai vaihtoehtoisesti jatko-opintoihin, joiden kautta työllistyminen lopulta onnistuu.
Kielitaito on oleellinen tekijä työllistymisessä
Lapin alueella asuu runsaasti maahanmuuttajataustaisia henkilöitä, jotka ovat ennen Suomeen tuloa kouluttautuneet omassa lähtömaassaan – ja siten ammattiosaamisen puitteissa hyvinkin päteviä alan töihin Suomessa. Olemattoman tai vähäisen suomen kielen taidon vuoksi valitettavan moni ovi kuitenkin sulkeutuu työnhakuvaiheessa.
Toiset puolestaan tarvitsevat ennen työllistymistään vielä ammattiin pätevöittävää koulutusta. Myös tällaisissa tilanteissa käy usein niin, että halutulle koulutusalalle pyrkiessä esimerkiksi toisen asteen opiskelupaikka saattaa jäädä vain kielellisestä osaamisesta kiinni.
Kielituettujen koulutusten ydin on juuri tässä. Koulutuskokonaisuuksissa pyritään siihen, että maahanmuuttajat voivat vahvistaa suomen kielen osaamistaan ja työelämätaitojaan yhtä aikaa suomalaisen työurapolkunsa alkumetreillä.
Ammattisanasto ajan tasalle
Yksi koulutusten olennaisista painotuksista on työelämän edellyttämä ammattisanasto, jotta tulevat työhaastattelutilanteet helpottuvat ja toki myös itse töissä vuorovaikutus sujuu suomeksi. Tämän vuoksi koulutuksissa on vaatimuksena arkisuomen osaaminen ainakin kohtalaisesti, jotta pohja työelämäsanaston oppimiselle on jo valmiiksi olemassa.
Sanaston opiskelun lisäksi koulutuksissa pyritään kaivamaan esiin opiskelijoiden omia vahvuuksia ja vahvistamaan heidän ymmärrystään omista taidoistaan ja osaamisestaan. Paremmalla kielitaidolla opiskelijat voivat tuoda osaamistaan kattavammin ja selkeämmin esiin – jotta työ- tai opiskelupaikka avautuisi, omia taitoja on tärkeää osata sanoittaa ja markkinoida.
Koulutuksissa otetaan luonnollisesti huomioon osallistujien kulttuuriset taustat. Opiskelijat voivat suomalaisen kulttuurin ja toimintatapojen omaksumisen ohessa käydä kulttuurien välistä keskustelua ja määrittää kouluttajien kanssa yhdessä, miten kulttuuristen tapojen yhdistäminen onnistuu heitä parhaiten hyödyttävällä tavalla.
Kolme koulutusta kielimuurin murtamiseen
Kolmesta Peräpohjolan Opistolla järjestettävästä Monimuotoinen lappilainen työelämä -hankkeen koulutuskokonaisuudesta kaksi keskittyy kasvatus- ja ohjausalaan. Kolmas koulutuksista on kenelle tahansa, joka vielä miettii alavaihtoehtoja ja haluaa edistää yleistä, etenkin työelämään kohdistuvaa kielitaitoaan esimerkiksi pääsykokeita tai kesätöitä varten.
Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen opintosuunnitelma, jonka pituus ei ole kiveen hakattu. Opiskelijat voivat siis hypätä vaikka jo koulutuksen aikana töihin, jos tarjous sattuu eteen – perimmäisenä tavoitteena on siis saada opiskelijat oikeasti töihin tai opiskelemaan haluamaansa tutkintoa.
Koulutuksia on kolme lukuvuodelle 2024–2025:
- Tutkinnon osa: Ammatillinen kohtaaminen kasvatus- ja ohjausalalla, 20 osp
- Orientaatio kasvatus- ja ohjausalalle työelämäpainotteisesti
- Tutkinnon osa: Osaajana suomalaisessa työelämässä, 15 osp
- Tutkinnon osa: Ammatillinen kohtaaminen kasvatus- ja ohjausalalla, 20 osp
Ensimmäinen koulutus on jo käynnissä marraskuun alkuun asti, ja se on suunnattu erityisesti niille, jotka haluavat syventää osaamistaan kasvatus- ja ohjausalan käytännön kohtaamisissa sekä alan perusperiaatteissa.
Kurssilla käsitellään kasvatus- ja ohjausalalla käytettävää sanastoa ja olennaisia peruskäsitteitä, joiden lisäksi perehdytään samalla alaa ohjaaviin asiakirjoihin ja lakeihin. Opiskelijat saavat myös tietoa esimerkiksi työturvallisuudesta ja voivat kehittää vuorovaikutustaitojaan erilaisissa työelämän viestintätilanteissa.
Erityisen arvokas kyseinen koulutus on opiskelijoille, joiden kielitaito ei ole vielä ollut tarpeeksi vahva koko tutkinnon opiskelupaikkaan. Koulutuskokonaisuuden suorittaminen helpottaa muiden tutkinnon osien opiskelua ja on sen ansiosta hyödyllinen ponnahduslauta kokonaisvaltaiseen tutkinto-opiskeluun.
- Orientaatio kasvatus- ja ohjausalalle työelämäpainotteisesti
Tammikuussa alkava toinen koulutuskokonaisuus tarjoaa erinomaisen tilaisuuden tutustua kasvatus- ja ohjausalaan käytännön kautta.
Työpaikkojen kanssa yhteistyössä järjestettävässä koulutuksessa opiskelijat pääsevät näkemään, millaista työ kasvatus- ja ohjausalalla on arjessa konkreettisesti. Samalla he voivat kehittää kielitaitoaan jokapäiväisissä tilanteissa ja oppivat alan keskeistä sanastoa suomeksi.
Koulutukseen sisältyvää työelämässä oppimista tuetaan koulussa kahden päivän ajan viikossa. Tämä käytännönläheinen lähestymistapa on erinomainen niille, jotka haluavat saada kattavan kuvan alasta ja sen vaatimuksista ennen kattavamman tutkinto-opiskelun aloittamista. Se mahdollistaa samalla pitkäkestoisemman sitoutumisen työpaikkoihin, sillä koulutus jatkuu keväällä puolen vuoden ajan.
- Tutkinnon osa: Osaajana suomalaisessa työelämässä, 15 osp
Hankkeen kolmas koulutus keskittyy laajemmin suomalaisessa työelämässä tarvittaviin taitoihin – eikä siis rajaudu ainoastaan kasvatus- ja ohjausalalle.
Kurssi sisältää kattavasti työelämän perustietoutta, kuten työelämässä tarvittavia digitaalisia taitoja, työkyvyn ylläpitämistä ja ammattietiikkaa. Lisäksi opiskelijat pääsevät kehittämään ammatillista suomen kieltä ja tutustumaan suomalaisen työelämän käytäntöihin, kuten pukeutumiskulttuuriin, työpaikkasääntöihin ja sosiaalisiin normeihin aina kahvipöytäkeskusteluista alkaen.
Koulutus tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden syventää elinikäisen oppimisen avaintaitoja, kuten ongelmanratkaisua, yhteistyökykyä ja terveys- ja turvallisuuskäytäntöjä. Maaliskuusta kesäkuuhun kestävään koulutukseen ovat kaikki tervetulleita.
Nämä Monimuotoinen lappilainen työelämä -hankkeen koulutukset tarjoavat maahanmuuttajille kattavan ja kielituetun polun kasvatus- ja ohjausalan sekä yleisemmin suomalaisen työelämän vaatimuksiin. Opiskelijat pääsevät kehittämään niin ammatillista kielitaitoaan kuin vuorovaikutustaitojaan, ja saavat samalla arvokasta kokemusta suomalaisen työelämän käytännöistä ja kulttuurista.
Monimuotoinen lappilainen työelämä on Euroopan Unionin osarahoittama hanke. Hankkeen toteutusaika on 1.1.2024-31.08.2026. Hanketta toteuttaa Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia (päätoteuttaja), Lapin yliopisto, Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDU, Lapin AMK sekä Peräpohjolan Opisto.