You are currently viewing ”Täällä saat opiskella juuri oman aikataulusi mukaan” – Opiskelijoiden kokemuksia Sopeva-koulutuksesta
Mette ja Nea Kätkävaaran maisemissa. Opiskelun lisäksi Sopevan ohjelmassa on paljon yhteisöllistä ja ohjattua toimintaa.

”Täällä saat opiskella juuri oman aikataulusi mukaan” – Opiskelijoiden kokemuksia Sopeva-koulutuksesta

  • Artikkeli julkaistu:31 elokuun, 2023
Peräpohjolan Opiston Sopivasti erilainen opistovuosi eli Sopeva-koulutus on peruskoulun päättäneille tarkoitettu tuumausvuosi, joka tarjoaa nuorille mahdollisuuden selkeyttää rauhassa ajatuksiaan ja suunnitelmiaan omaan elämänpolkuunsa liittyen.  

Nea Blomster ja Mette Tapani viettivät viime lukuvuoden Sopevassa, ja tänä vuonna matka on jatkunut molemmilla lastenohjaajan ammatillisen koulutuksen opintoihin. Tässä blogitekstissä pääsemme näkemään, mitä kaikkea sopivasti erilainen opistovuosi pitää sisällään opiskelijan näkökulmasta ja millaisia kokemuksia he saivat tulevia vuosia varten. 

 

YTO-aineita omaan tahtiin 

Yksi olennainen osa Sopeva-koulutusta on YTO- eli Yhteiset tutkinnon osat -aineet, jotka sisältyvät kaikkiin ammatillisiin perustutkintoihin. Sopevassa YTO-aineita on mahdollista opiskella yhteensä 35 opintopisteen verran, ja opiskelijat voivat hyväksilukea nuo suoritukset seuraavissa ammatillisissa opinnoissaan. Samalla on mahdollisuus korottaa myös perusopetuksen aineiden arvosanoja. 

Nean ja Meten mielestä tuntui huomattavasti helpommalta opiskella, kun Sopevassa sai tehdä tehtäviä sopivalla temmolla oman aikataulun mukaan ilman paineita siitä, että opinnoissa pitäisi edetä väkisin tiukoissa raameissa. 

 ”Tulin Sopeva-koulutukseen lastenohjaajaopinnoista, joita olin ehtinyt opiskella jo vuoden verran. Minulla oli tavoitteena tehdä kyseiseen koulutukseen sisältyviä tehtäviä omalla tahdillani, mikä sujuikin oikein hyvin. Niiden lisäksi sain opiskella edelliseltä vuodelta jäljelle jääneitä YTO-aineita, kuten äidinkieltä”, Nea kertoo.  

Myös Mette toteaa saaneensa käytettyä aikansa hyvin, kun ylimääräisistä stressitekijöistä ei tarvinnut huolehtia. 

 ”Halusin opiskella Sopevassa mahdollisimman paljon sen eteen, että osa oppiaineiden kursseista olisi seuraavaan koulutukseen siirtyessäni jo suoritettu. Tällaisia olivat kohdallani esimerkiksi matematiikan ja fysiikan opinnot sekä kestävän kehityksen sisällöt. Sain itse asiassa tehtyä 33 opintopistettä tarjolla olleista 35:stä, ja bongasin noihin opintoihin myös tarjolla olleet englannin ja ruotsin kesäkurssit. Samalla pystyin kuitenkin olemaan mukana myös toiminnallisissa aktiviteeteissa, eli sain Sopevasta mielestäni hienosti hyödyn irti”, Mette kokoaa tyytyväisenä. 

 

Toiminnalliset aktiviteetit tuovat koulutukseen monipuolisuutta 

Sopeva-koulupäivien aikana aamupäivät on usein varattu YTO-aineiden tehtäville omassa luokassa tai muiden ryhmien kanssa, ja iltapäivisin saatetaan lähteä vaikkapa retkelle tai opiskella jotain aivan muuta YTO-aineiden tai perinteisten kouluaineiden ulkopuolelta. Vuosi sisältääkin normaalien oppiaineiden lisäksi mittavan määrän erilaisia sisältöjä ja monipuolista toimintaa. 

Nea ja Mette olivat molemmat mukana leiritoiminnassa, jossa opitut taidot ovat varmasti hyödyksi tulevaisuuden kasvatus- ja ohjausalan töissä. 

”Osallistuimme Rovaniemellä järjestetylle talvileirille, jolla olimme yhdessä nuoriso- ja lastenohjaajaopiskelijoiden kanssa. Leirillä oli esimerkiksi erilaisia rasteja, leikkejä sekä muuta ohjattua toimintaa ulkoilmassa. Opimme samalla arjenhallinnan taitoja sekä pääsimme liikkumaan ja tutustumaan myös muiden koulutuslinjojen opiskelijoihin paremmin.” 

Saimme koulutuksessa myös muuten kokemusta hyvin monenlaisista aktiviteeteista. Kävimme ampumassa jousipyssyllä ja kokeilemassa seinäkiipeilyä, ja lisäksi mieleen ovat jääneet vahvoina myös Megazone-lasertaistelupeli mukavalla porukalla sekä retki Oulun Tietomaahan”, Nea ja Mette muistelevat. 

Opiskelijat voivat hankkia takataskuunsa myös jokapäiväisessä elämässä tarvittavaa osaamista ja pätevyyksiä tulevaisuutta varten.  

”Olin ehtinyt suorittaa jo aiemmin hygieniapassin, mutta sain Sopevassa täydennettyä todistusvalikoimaani myös ensiapupassilla. Lisäksi opimme runsaasti arkielämän taitoja, kuten ruoanlaittoa kokkipajassa. Mietimme ensin tarvittavat raaka-aineet ja budjetoimme ostoslistan, ja sen jälkeen haimme kaupasta tuotteet yhdessä ja valmistimme ruoat. Kokkipajassa opimme niin suomalaisen kuin italialaisenkin keittiön saloja”, Mette kertoo. 

 

Yhteisöllisyys on läsnä Sopevan arjessa 

Sopeva-koulutus on opiskelijoilleen tasapainoinen yhdistelmä pienryhmätyöskentelyä sekä koko Peräpohjolan Opiston yhteisöllisyyttä.  

Opiskelijat pääsevät kohtaamaan muiden luokkien opiskelijoita yhteisten aineiden opinnoissa, minkä lisäksi opistolla järjestetään runsaasti yhteistä tekemistä, kuten koulun toimintapäiviä, joissa eri alojen opiskelijat pääsevät tutustumaan keskenään ja samalla myös henkilökuntaan vaikkapa pelien tai makkaranpaiston merkeissä.  

 ”Meillä oli jo valmiiksi tosi mukava Sopeva-ryhmä, ja yhteiset toimintapäivät sekä retket rikastuttivat kokemustamme entisestään. Esimerkkinä tapasin täällä viime vuonna lastenohjaajaopiskelijoita. He suosittelivat lastenohjaajan koulutusta myös minulle, ja päädyinkin valitsemaan sen seuraavaksi suunnakseni.  Näin siis myös yhteisöllisyydestä on ollut hyötyä”, Mette avaa. 

 

Nea ja Mette, miksi muidenkin kannattaisi hakea Sopeva-koulutukseen? 

Opiskelijoiden vastaukset ovat hyvin yhteneväiset. 

”Jos tuntuu, ettet välttämättä vielä tiedä, mitä haluat tulevaisuudessa tehdä tai mitä ja mihin haluaisit lähteä opiskelemaan, Sopeva on mahtava vaihtoehto. Täällä kenenkään ei tarvitse stressata, ettei ole tietoa seuraavasta opiskelupaikasta tai varmaa suuntaa omalla polulla. 

Sopevassa saat opiskella juuri oman aikataulusi mukaan, eli voit suorittaa kursseja tai korotella numeroita omassa rauhassa. Samalla voit oppia kasan arjen taitoja, joita me kaikki tarvitsemme. Ei myöskään kannata miettiä, otetaanko sinut Peräpohjolan Opistolla vastaan – tänne ovat kaikki tervetulleita.” 

Lisätietoa Sopeva-opistovuodesta löytyy täältä.