You are currently viewing Tornion varhaiskasvatuspäällikkö Riitta Keloneva kertoo, millaisia taitoja työnantajat odottavat valmistuvilta lastenohjaajilta

Tornion varhaiskasvatuspäällikkö Riitta Keloneva kertoo, millaisia taitoja työnantajat odottavat valmistuvilta lastenohjaajilta

  • Artikkeli julkaistu:17 lokakuun, 2024

Lastenohjaajat ovat varhaiskasvatuksen arjessa tärkeässä roolissa, ja heidän työnsä merkitys näkyy vahvasti niin lasten kuin perheidenkin hyvinvoinnissa. Millaisia taitoja valmistuvilta lastenohjaajilta odotetaan työhön astuessaan, ja miten heidän ammatillista kehittymistään tuetaan työelämässä?

Tässä blogitekstissä perehdytään lastenohjaajakoulutukseen työnantajan näkökulmasta ja kuullaan Tornion varhaiskasvatuspäällikkö Riitta Kelonevalta, miten Peräpohjolan Opisto ja Tornion kaupunki tekevät yhteistyötä tarjotakseen lastenohjaajaopiskelijoille parhaat valmiudet varhaiskasvatuksen monipuolisiin haasteisiin.

Lastenohjaajia pyydetään töihin jo koulun penkiltä

Varhaiskasvatuspäällikkö Riitta Kelonevan mukaan lastenohjaajien työllisyystilanne on tällä hetkellä erinomainen, ja heille löytyy töitä ympäri Lapin maakuntaa.

”Lastenohjaajat ovat työyhteisöissämme korvaamattomia, ja valmistuneiden ohjaajien työttömyyden sijaan haasteena on tällä hetkellä itse asiassa rekrytointipula sekä Torniossa että laajemminkin Lapissa. Pohdinnan kohteena onkin, mistä saamme tulevaisuudessa tarpeeksi ammattitaitoisia työntekijöitä päiväkoteihin ja muualle varhaiskasvatuksen pariin.”

Tornion kaupunki on tehnyt pitkään tiivistä yhteistyötä Peräpohjolan Opiston kanssa, mikä on auttanut saamaan sijaisia päiväkoteihin akuuteissakin tilanteissa.

”Kaupungilla on hyvät kontaktit opiston opettajiin, ja kiireellisissä tilanteissa olemme saaneet opiskelijoita hyvin sijaisiksi. Olemme myös toisinaan voineet rekrytoida työntekijöitä oppisopimuksella. Työmahdollisuuksia siis riittää varmasti alan opiskelijoille.”

Tiimityötaidot ja hyvä asenne ovat kaiken perusta

Keloneva nostaa esille lastenohjaajien oleellismpina taitoina tiimityöhön sekä ryhmänohjaukseen liittyvät taidot ja valmiudet.

”Uusille ja vastavalmistuneille lastenohjaajille tiimityötaidoilla on äärimmäisen tärkeä merkitys, sillä sujuva työ tiimin kesken on kaiken perusta. Olisi hienoa, jos yhdessä työskentelyn taitoja pystyttäisiin harjoittelemaan kattavasti jo opiskeluvaiheessa ja itse työhön perehdytyksessä. Lasten ohjaaminen vaatii myös vahvoja ryhmänohjaustaitoja, sillä ryhmässä on tyypillisesti yksi opettaja ja kaksi ohjaajaa, eli kaikkien vastuulle kyllä riittää lapsia.”

Juuri vastuullisuus on Kelonevan mukaan toinen seikka, jonka merkitystä ei voi lastenohjaajan työssä tarpeeksi korostaa. Koska varhaiskasvatuksessa työn kohteena on maailman arvokkain asia eli lapset, ohjaajien vastuu on luonnollisesti suuri. Myös lapsen kehitysvaiheiden tuntemus sekä esimerkiksi tunnetaidot ovat läsnä päivittäin ohjaajien arjessa.

”Opettajien ohella myös lastenohjaajien täytyy tuntea lapsen kehitysvaiheet eri ikävuosina, ja se on tietysti edellytys lasten kasvamisen ja kehityksen seuraamiselle. Lapset tarvitsevat nykyään yhä enemmän herkkyyttä ja ymmärrystä, eli sensitiivisyyteen liittyvät taidot sekä erityisen tuen osaaminen nostavat työssä yhä enemmän päätään.”

Alkuun pääsee kuitenkin Kelonevan mukaan jo hyvällä asenteella.

”Työhön sitoutuminen ja yleisesti positiivinen ote kantavat yleensä jo pitkälle. Vaikka aina ei tarvitse nauraa, reippaan ja optimistisen asenteen kanssa pärjää aina huomattavasti negatiivisuutta paremmin.”

Teorian opiskelu ja vuorovaikutustaitojen harjoittelu luovat pohjan sujuvalle työlle

Kelonevan mukaan on tärkeää, että lastenohjaajakoulutuksessa edetään selkeiden koulutustavoitteiden mukaan ja opiskelijat sisäistävät teorian eli esimerkiksi vasun eli varhaiskasvatussuunnitelman sisältöjä ennen käytännön töihin ryhtymistä.

”Työssä oppiminen on keskeinen osa koulutusta, mutta en usko, että kaikki oppiminen voi tapahtua vasta työelämässä. Toivoisin, että koulutus sisältäisi mahdollisimman paljon lähiopetusta eli ihan perinteistä koulun penkillä istumista. Lähiopetuksessa opiskelijat omaksuvat sekä vahvan teoriapohjan alasta että porukassa myös vuorovaikutustaitoja, jotka ovat välttämättömiä töissä.”

Olennaista on myös se, että tulevat lastenohjaajat saavat opinnoissaan riittävästi ohjausta ja opiskelijoita tuetaan kaikissa tilanteissa – myös käytännön työssäoppimisjaksoilla. Opettajilla tulisi olla aikaa käydä työpaikoilla asti seuraamassa opiskelijoiden kehitystä. Koulutuksen ja työnantajien välinen vuorovaikutus on prosessissa keskeisessä asemassa.

”Lastenohjaajaopiskelijat ovat kirjava joukko erilaisilla taustoilla ja tarpeilla. Esimerkiksi monet nuoret tulevat opiskelemaan ohjaajiksi suoraan peruskoulusta, ja heille on erityisen hyödyllistä saada henkilökohtaista ohjausta pitkin koulutusta. Tämä edellyttää toki resursseja sekä koulutuksen järjestäjältä että työpaikkojen puolelta”, Keloneva toteaa.

Lastenohjaajan taitojen kehittäminen jatkuu opintojen jälkeen myös työelämässä

Tornion kaupunki järjestää työntekijöille paljon koulutuksia, jotta henkilöstö voi kehittää jatkuvasti osaamistaan. Tarjolla on esimerkiksi ammatillista täydennyskoulutusta, ja viimeisimpänä varhaiskasvatuksen parissa on toteutettu kaksivuotinen tiimityön kehittämisen koulutus, jossa jokainen työntekijä pääsi pohtimaan omaa rooliaan tiimityössä.

”Järjestämme myös tiimipalavereita opettajien ja ohjaajien kesken, joissa kaikki osallistujat saavat kollegiaalista tukea. Kannustamme työntekijöitä olemaan myös itse aktiivisia koulutusten hakemisessa ja osallistumaan esimerkiksi ilmaiswebinaareihin. Oman innostuksen ja kehitysideoiden esittäminen on aina plussaa.”

Keloneva muistuttaa, että lastenohjaajien ammatillinen kehitys ei lopu koulun penkille vaan jatkuu läpi työuran jatkuvan koulutuksen ja kollegiaalisen tuen myötä.

”Ajattelemme niin, että missään nimessä ei pidä jumiutua siihen, mitä on vaikkapa vuosia sitten koulunpenkillä opittu, vaan koko ajan pyritään menemään eteenpäin. Lait ja asetukset muuttuvat tämän tästä, ja myös lastenohjaajien on hyvä olla perillä näistä asioista.”

Lastenohjaajakoulutus Peräpohjolan Opistolla

Lastenohjaajan työ on jatkuvasti kehittyvä ja monipuolinen ammatti, jossa menestyminen vaatii paitsi vahvaa teoriapohjaa myös kykyä sopeutua muuttuviin tilanteisiin ja työn vaatimuksiin. Näin varmistetaan, että lapsille luodaan parhaat mahdolliset olosuhteet kasvaa ja kehittyä myös tulevaisuudessa. 

Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto, varhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan osaamisala

  • Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon suoritettuasi sinulla on mahdollisuus toimia erilaisissa kasvatus- ja ohjausalan tehtävissä. Varhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan osaamisalasta valmistut lastenohjaajaksi. 
  • Tutkinto antaa sinulle pätevyyden toimia mm. päiväkodin työntekijänä, avoimessa varhaiskasvatustoiminnassa sekä perhetoiminnan eri työmuodoissa.