Kalevalainen jäsenkorjaus on perinteinen suomalainen hoitomuoto, joka perustuu kokonaisvaltaiseen kehon käsittelyyn ja kehon eri osien liikkuvuuden ja tasapainon palauttamiseen. Kalevalainen jäsenkorjaus juontaa juurensa suomalaisesta kansanparannusperinteestä, ja sen tavoitteena on parantaa tuki- ja liikuntaelimistön toimivuutta sekä lievittää erilaisia kiputiloja.
Peräpohjolan Opistolla käynnistyy jälleen syksyllä kalevalaisen jäsenkorjauksen peruskoulutus. Tässä blogitekstissä kouluttajat Anne-Maj Lassila ja Marko Hiltunen avaavat tarkemmin hoitomuotoa ja koulutuksessa käsiteltäviä aihealueita.
Kalevalaiseksi jäsenkorjaajaksi ja kouluttajaksi halusta muiden auttamiseen
Kouluttaja Lassilan matka kalevalaisena jäsenkorjaajana on ulottunut jo neljännelle vuosikymmenelle. Kouluttajan ura on jatkunut noin parikymmentä vuotta, ja Peräpohjolan Opistollakin vuosia on ehtinyt vierähtää 13.
”Jäsenkorjaajaurani lähti käyntiin, kun olin aiemmin kouluttautunut hierojaksi, ja tunsin, että jotain puuttui. Harkitessani vaihtoehtoja jatkoa varten kuulin kalevalaisesta jäsenkorjauksesta, ja olin Suomessa varmasti ensimmäisten joukossa kouluttautumassa. Pätevöitymisen myötä päätin sitten itsekin hypätä kouluttajan tielle.”
Hiltunen kouluttautui kalevalaiseksi jäsenkorjaajaksi Peräpohjolan Opistolla ja sai viime syksynä kutsun aloittaa kouluttajana Lassilan kanssa. Alkujaan Hiltusen kiinnostus heräsi omakohtaisen kokemuksen kautta, kun ikävät selkäkivut olivat vaivanneet pidemmän aikaa.
”Sain päivätöissäni hyppytilanteessa kaksi välilevyn pullistumaa, ja vaikka ne paranivat ajan kuluessa, kivut eivät lähteneetkään. Kokeilin erilaisia hoitomuotoja, enkä tuntunut saavan mistään apua. Kuulin tästä hoitomuodosta, ja testatessani sain jo ensimmäisellä kerralla vähän lievitystä – ja useamman hoidon myötä kivut katosivat kokonaan.
Siitä sain ajatuksen, että jos sain itse näin helpotuksen kipuihini, millaista apua voisin itse antaa toisille? Siitä kalevalaisen jäsenkorjaajan ura lähti ja on kyllä vienyt mennessään.
Kokonaisvaltainen hoito koko keholle
Kalevalaisessa jäsenkorjauksessa käsitellään lihaksia, niveliä, sidekudoksia ja muita pehmytkudoksia hellävaraisesti mobilisoiden ja venyttäen. Hoitomenetelmässä otetaan huomioon koko kehon toiminta ja sen epätasapainotilat, jotka voivat aiheuttaa kipua tai rajoittaa liikkumista.
”Kalevalainen jäsenkorjaus on kokonaisvaltaista ja kivutonta hoitoa, jossa kaikki tehdään asiakkaan ehdoilla. Hoito perustuu koko kropan aineenvaihduntaan, lihaskireyden vähentämiseen ja nestekierron lisäämiseen. Asiakkaan liike on prosessissa tärkeä osa, kun käsky tulee aivoista ja hermosto aktivoituu”, Lassila kertoo.
”Kalevalainen jäsenkorjaus on kokonaisvaltaista ja kivutonta hoitoa, jossa kaikki tehdään asiakkaan ehdoilla. Hoito perustuu koko kropan aineenvaihduntaan, lihaskireyden vähentämiseen ja nestekierron lisäämiseen. Asiakkaan liike on prosessissa tärkeä osa, kun käsky tulee aivoista ja hermosto aktivoituu”
Hoito aloitetaan usein jaloista ja etenee asteittain ylöspäin, jolloin koko keho käydään läpi ja mahdolliset virheasennot tai kireydet korjataan. Kalevalainen jäsenkorjaaja käyttää hoidon aikana kevyitä, rytmisiä liikkeitä ja vetää, kiertää ja venyttää kehon osia lempeästi.
”Kalevalaisessa jäsenkorjauksessa tasapainotetaan koko kineettinen ketju aivan varpaista kallonpohjaan saakka. Hoidossa käytetään luonnollisia liikkeitä ja liikeratoja, joiden avulla saadaan sidekudosnesteiden kierto aktivoitua”, Hiltunen muotoilee.
Mitkä ovat yleisimmät vaivat, joita jäsenkorjauksella hoidetaan?
Kouluttajien mukaan kalevalaisella jäsenkorjauksella voidaan hoitaa vaivoja hyvin laajalla kattauksella. Kokonaisvaltainen ja yksilöllinen lähestymistapa tekee kalevalaisesta jäsenkorjauksesta monille miellyttävän ja tehokkaan hoitomuodon, joka voi auttaa erilaisten tuki- ja liikuntaelimistön vaivojen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä.
”Kalevalainen jäsenkorjaus sopii aika lailla kaikille vauvasta vaariin, ja hoitomuodolla on tehokas vaikutus esimerkiksi olkapäiden, selän, polvien ja niskan vaivoihin, reumaan, kasvukipuihin sekä kuntoutukseen vaikkapa nivelten vaihdon jälkeen.”
”Kalevalainen jäsenkorjaus sopii aika lailla kaikille vauvasta vaariin, ja hoitomuodolla on tehokas vaikutus esimerkiksi olkapäiden, selän, polvien ja niskan vaivoihin, reumaan, kasvukipuihin sekä kuntoutukseen vaikkapa nivelten vaihdon jälkeen.
Omalle pojalleni tuli parikymppisenä suuri välilevyn pullistuma, ja magneettikuvauksen myötä hänet päädyttiin laittamaan leikkausjonoon. Kävin hoitamassa häntä sillä välillä useampana viikonloppuna. Lopulta aika voitiin perua, eikä kipuja tällä hetkellä ole lainkaan. Tällaisia tapauksia voisi luetella monia”, Lassila toteaa.
Tärkeä osa kalevalaista jäsenkorjausta on myös potilaan ja hoitajan välinen luottamus ja vuorovaikutus. Hoidon aikana hoitaja kuuntelee potilaan tuntemuksia ja mukauttaa käsittelyä niiden mukaan.
”Olemme kuulleet hoidettavilta runsaasti positiivisia kokemuksia, ja apua on saatu vaikka minkälaiseen vaivaan ja kolotukseen kehoa tasapainottamalla. Kalevalaisessa jäsenkorjauksessa keho lähtee siis korjaamaan itse itseään, kun sille annetaan siihen mahdollisuus.”
Koulutuksessa painottuu uuden oppiminen kertauksen pohjalta
Koulutusviikonloppuina keskitytään hyvin paljon käytännön tekemiseen, ja teorian opiskelu jää opiskeltavaksi kotona itse.
”Kehonlukutaito on tässä hoidossa hyvin keskeinen – koulutuksessa tunnustellaan ja opitaan lukemaan lihaksiston tasapainoa, lihaskireyttä ja virheasentoja, eli käsillä tekemistä ja kehon kuuntelemista harjoitellaan paljon. Ihmisen anatomian sisäistäminen on toki oleellista, minkä vuoksi suuressa roolissa on myös teoria, jota opiskellaan itsenäisesti kotona koulutusviikonloppujen välillä”, Hiltunen kertoo.
Kouluttajien mukaan kalevalaisen jäsenkorjauksen salat menevät tehokkaimmin perille kertaamisen kautta. Koulutuspäivinä käydään yleensä paljon läpi edellisellä kerralla opittua asiaa aina koulutuksen alusta lähtien.
”Opiskelijat ovat olleet tosi tyytyväisiä, ja yksi tyytyväisistä opiskelijoista olen minä itse – sen takia kouluttajaksi lähdinkin. Saamamme palaute on ollut todella positiivista, eikä kalevalaisen jäsenkorjaajan tai kouluttajan työtä voisi mielestämme tehdäkään, jos emme saisi lainkaan palautetta”, Hiltunen jatkaa tyytyväisenä.
Millaisia uramahdollisuuksia koulutuksen suorittaneille on tarjolla?
Kalevalaisen jäsenkorjaajan koulutus koostuu kolmesta eri vaiheesta, jotka ovat peruskoulutus, jatkokoulutus ja seurantakoulutus. Koko koulutuskokonaisuuden ja näyttötutkinnon suoritettuaan opiskelija saa kalevalaisen jäsenkorjaajan nimityksen ja sen käyttöoikeuden.
Kalevalaisen jäsenkorjaajan pätevyys edellyttää säännöllistä täydennyskoulutusta vähintään joka toinen vuosi, jotta taidot pysyvät tallella ja mahdolliset uudetkin taidot ajan tasalla. Jäsenkorjaajien työllisyystilanne on erittäin hyvä, ja kouluttajien mukaan töitä riittää sen verran kuin jaksaa tehdä.
”Etenkin suurissa paikoissa kyllä riittää töitä, ja meillä molemmilla riittää kyllä hoidettavia kuukausille eteenpäin. Koulutukseen kuuluu kuitenkin myös ergonomia ja kouluttajien itsehoitosuunnitelma, eli kannattaa muistaa olla tekemättä jaksamiseensa nähden liikaa töitä ja hoidattaa myös itseään!”
Aiemmissa koulutuksissa ryhmä on Lassilan mukaan yhtenäistynyt nopeasti jo viikonlopun aikana.
”Yleensä ryhmiin hakeutuu ihmisiä, joilla on suunnilleen sama tavoite – auttaa ihmisiä. Sama oli myös omalla opettajallani eli auttamisen halu ja innostus onnistumiseen. Myös omalla pitkällä kokemuksellani kalevalaisessa jäsenkorjauksessa oppii yhä joka päivä uutta, eli kalevalainen jäsenkorjaaja ei ole koskaan valmis.”
Ei ole olemassa hoitajaksi soveltumatonta ammattiryhmää – kalevalaisiin jäsenkorjaajiin lukeutuu paljon hoitajia, kampaajia, keittäjiä, kirvesmiehiä ja insinöörejä, eli kaikki ovat tervetulleita!
Anne-Majn ja Markon vinkit kalevalaisesta jäsenkorjauksesta kiinnostuneille
- Kalevalainen jäsenkorjaus sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita hoitotyöstä ja haluavat auttaa ihmisiä.
- Kalevalaista jäsenkorjausta ei tarvitse tehdä työksi – on paljon oppilaita, jotka ovat käyneet koulutuksen esimerkiksi omien läheistensä vuoksi.
- Ei ole olemassa hoitajaksi soveltumatonta ammattiryhmää – kalevalaisiin jäsenkorjaajiin lukeutuu paljon hoitajia, kampaajia, keittäjiä, kirvesmiehiä ja insinöörejä, eli kaikki ovat tervetulleita!
- Koulutuksesta oppii kattavasti ihmiskehosta ja sen hyvinvoinnista. Käsillä kun tekee, kehittyy, oppii ja saa monipuoliset valmiudet auttaa ihmisiä voimaan paremmin.
- Peräpohjolan Opisto on koulutuspaikkana erinomainen, sillä kaikki koulutustiloista majoitukseen ja ruokailuihin löytyy samasta paikasta kauniissa ympäristössä
Ilmoittaudu koulutukseen!
Ilmoittautuminen lokakuussa 2024 alkavaan koulutukseen on avoinna 31.8.2024 saakka. Lisätietoa ja ilmoittautuminen koulutukseen täällä >
Lue ja kuuntele lisätietoa kalevalaisesta jäsenkorjauksesta:
Lue lisää kalevalaisesta jäsenkorjauksesta Kauneus, terveys ja hyvinvointilehti kevät 2024 >
Kuuntele Järvi-Radion ohjelmasarjaa kalevalaisesta jäsenkorjauksesta >