Etusivu » Väheä-hanke
Toteutusaika: 1.9.2019 - 30.6.2022
Rahoittaja: Euroopan aluekehitysrahasto
VÄHEÄ Hanna Å – vähälä hiilelä
Ravintola Hanna Å:n toimintaa alettiin kehittämään vuonna 2018, jolloin syntyi idea ravintolan hiilijalanjäljen pienentämisestä. Keskeisiksi teemoiksi valikoitui ravintolan oman toiminnan muuttaminen ja toimintatapojen uudistaminen sekä konkreettisten tietojen jakaminen lapsille, nuorille ja aikuisille.
Hankkeen lähtökohtana on kehittää Ravintola Hanna Å vähähiilisemmäksi ravintolaksi, joka huomioi koko ruokaketjun hiilijalanjäljen. Lisäksi keskeisessä asemassa on tiedon jakaminen hankkeen kohderyhmälle ja tämän kautta lisätä heidän mahdollisuuttansa tiedostaa ja ymmärtää omien ruokailuvalintojen merkityksen omaan hiilijalanjälkeen.
Hankkeen yhteyshenkilönä toimii Petra Pudas, etunimi.sukunimi@ppopisto.fi, p. 040 640 3797
Hankkeen tavoitteet
- Kehittää toimintaa kohti vähähiilisempää ravintolaa, joka huomioi koko ruokaketjun hiilijalanjäljen
- Tarjota ruokailijoille vähähiilisiä aterioita
- Tehdä näkyväksi ruokailijan omien valintojen vaikutukset hiilijalanjälkeen
- Kiinnittää huomiota energiatehokkuuteen mm. jakelulinjaston uusimisella
- tavoitellaan ruokailijoiden kulutustottumusten muutosta
- Kerätään tietoa ravintolassa tehtyjen muutosten vaikuttavuudesta ja pystytään osoittamaan määrälliset ja laadulliset tulokset
- Laajemman tietoisuuden lisääminen ruuan hiilijalanjäljestä sekä millaisin toimenpitein siihen voidaan vaikuttaa sekä organisaation että yksittäisen ihmisen näkökulmasta.
Hankkeen aikana
- Panostetaan ruokajärjestelmän kehittämiseen, näkyväksi tekemiseen, tietoisuuden lisäämiseen sekä digitalisaation tuomien mahdollisuuksien hyödyntämiseen
- Suunnitellaan ja investoidaan uusi jakelulinjasto ja astioiden palautusjärjestelmä, joka mahdollistaa ruokahävikin minimoimisen ja entistä energiatehokkaamman keittiöP
Tiedottamisen ja osallistamisen kohderyhmässä ovat erityisesti
- Lähialueen suurtalouskeittiöiden henkilöstö
- PPO:n opiskelijat – ja heidän työssäoppimispaikat
- Päiväkotilapset – ja heidän vanhemmat
- Henkilöstö ja muut ruokailijat
VÄHEÄ-hankkeen tuloksia: Loppukartoitus hankkeen toimenpiteistä on julkaistu
Loppukartoituksessa tarkastellaan, miten ekologisuutta ja hiilijalanjälkeä on seurattu ja millaisia vaikutuksia vähähiilisyyteen tähtäävillä kehittämistoimilla on ollut ravintola Hanna Å:n keittiön hiilijalanjälkeen. Loppukartoituksessa tutkittiin myös, millaisia
Peräpohjola Folk High School restaurant Hanna Å has reduced the carbon footprint of its lunches
Peräpohjola Folk High School restaurant Hanna Å has reduced the carbon footprint of its lunches. Regarding its meat dishes, the carbon footprint of a lunch
VÄHEÄ-hankkeen tuloksia: Peräpohjolan Opisto pienensi hiilijalanjälkeä ravintolassaan
Peräpohjolan Opiston ravintola Hanna Å pienensi lounasaterian hiilijalanjälkeä merkittävästi. Liharuoan osalta lounasaterian hiilijalanjälki pieneni reilulla neljäsosalla. Aiemmin lihaa sisältävän lounaan hiilijalanjälki oli keskimäärin 1,03 kg.
VÄHEÄ-hankkeen loppuseminaari
VÄHEÄ-hankkeen loppuseminaari järjestettiin 8.6.2022 Joentalolla. Kantavia teemoja seminaarissa olivat ruokahävikki sekä lähiruo’an vaikutus hiilijalanjälkeen. Kiitos osallistujille mielenkiintoisesta ja vuorovaikutteisesta loppuseminaarista. Erityiskiitokset menevät seminaarin vieraileville esiintyjille. Meille
Astiavalinnoilla voi vähentää ruokahävikkiä ruoanvalmistuksen ja tarjoilun eri vaiheessa
VÄHEÄ-hankkeen alkuvaiheessa keräsimme tietoa ruokahävikistä punnitsemalla keittiövaa’alla biojätteen määrän ja tarkastelimme astiaston vaikutusta ruokahävikkiin. Huomasimme, että oikeankokoisilla tarjoiluastioilla on merkitystä ruokailijan annoskokoon. Pienemmästä tarjoiluastiasta ruokailija
Ravintola Hanna Å:n viisi reseptiä hiilijalanjäljen pienentämiseen
VÄHEÄ-hankkeessa keskeisessä asemassa on ollut tiedottaminen. Haluamme lisätä mahdollisuutta tiedostaa ja ymmärtää omien ruokavalintojen merkitystä hiilijalanjälkeen, sillä arjen valinnoilla on merkitystä. Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii toimia